Categories
- Server/VPS/VDS 2
- Radyo Hosting 2
- Hosting 30
- Alan Adı Domain 14
- Reseller Hosting 15
- Sunucu yönetimi 3
- Cpanel Eposta işlemleri 9
- Plesk panel Eposta işlemleri 5
- Genel sorular 10
- VDS Sunucular 15
- SSL Sertifikalar 7
- Site Sihirbazı Satış Öncesi 10
- Kiralık Sunucular 4
- Radyo Hosting sayfası 2
- VPS Sunucular 2
- Directadmin Kullanımı 4
- Linux Server Sistem Yönetimi 3
- Webkur Customer Panel 3
- Plesk Panel 2
- Domain Name Registry 3
- General 2
- Reseller Hosting 0
Most Recently Added Topics
Direcktadmin üzerinden SPF kaydı oluşturmakPlesk Panel üzerinden SPF kaydı oluşturmak Plesk panel üzerinde DMARC kaydı eklemekcPanel üzerinde DMARC kaydı oluşturmakCreating an SPF Record in cPanel: A Step-by-Step GuideSetting Up DKIM in cPanel: A Step-by-Step GuideHow to Change Domain Name Servers in Webkur PanelHow to Login to the Hosting Panel and Manage Your Hosting Package with Webkur PanelAutomatic Payment with Webkur PanelCreating Subdomains in DirectAdmin: A Step-by-Step GuideSSL Sertifika Nedir
SSL nedir ?
“Secure Sockets Layer†kısaltması olarak adlandırılan SSL ,Sunucu ile istemci arasındaki iletişimin şifrelenmiş şekilde yapılabilmesine imkan veren standartlaşmış bir teknolojidir.
Özellikleri
- Mesajların şifrelenmesi ve deşifre edilmesindeki güvenlik ve gizliliği sağlar
- Mesajı gönderenin ve mesajı alanın doğru yerler olduğunu garanti eder
- İletilen dokümanların tarih ve zamanını doğrular
- Doküman arşivi oluşturulmasını kolaylaştırır
SSL Nasıl Çalışır ?
SSL Public Key/Private Key adı verilen anahtarların kullanımına dayalı bir şifreleme yöntemi…
SSL çalışma mantığını şöyle açıklayalım:
SSL şifrelemesinde 2 adet anahtar kullanılır. Bu anahtarlar, dijital olarak kodlanmış yazılımdan başka bir şey değil!… Ve bir anahtarın kilitlediği veriyi, sadece diğeri açabiliyor.
Elektronik sertifika sağlayıcı firmaların verdiği hizmet tam olarak nedir ?
Sertifika sağlayıcı firmaların ilk görevi,SSL fonksiyonunun çalışabilmesi için gerekli servisi sağlamaktır.Bu servisi kabaca şu şekilde açıklayabiliriz.
- Kullanıcı güvenli web sitesine giriş yaptığında sunucu ile tarayıcı arasında SSL oturumu başlatılır. Sunucu tarafından, tarayıcıya fonksiyonun çalışabilmesi, yani oturum açıldıktan sonra artık göndericeği şifrelenmiş verilerin açılabilmesi için ihtiyaç duyacağı anahtarları nereden ve ne şekilde alacağını bildirir.
- Sertifika sağlayıcı firma, talebin geldiği adresi doğrular var tarayıcıya gerekli anahtarları gönderir.
- Bu aşamadan sonra tarayıcı sunucudan gelen verileri elindeki anahtarlarla çözer yada sunucuya göndereceği verileri sunucunun çözebileceği şekilde şifreleyip gönderir.
- Eğer SSL anahtarlarınının talep edildiği adres ve diğer kriterler doğru değil ise yada sertifikanın süresi dolmuş ise tarayıcı ihtiyacı olan anahtarları alamaz, dolayısıyla güvenli oturum doğru şekilde başlamaz ve sertifika geçersiz uyarısıyla karşılaşılır.